Dogodki‎ > ‎

2. evropski dan geodetov in geoinformatikov

objavljeno: 5. apr. 2013 02:58 avtor: Gospodarsko interesno združenje geodetskih izvajalcev   [ posodobljeno 12. apr. 2013 15:22 ]
Evropska zveza pooblaščenih inženirjev geodezije, ki združuje pooblaščene inženirje geodezije iz več kot 35 evropskih držav (CLGE) je priporočila, da se 2. evropski dan geodetov in geoinformatikov obeleži v vsaki državi članici zveze s primerno prireditvijo. Osrednja evropska prireditev je letos potekala v Budimpešti.
V Sloveniji pa bomo pod pokroviteljstvom Ministrstva za infrastrukturo in prostor in v organizaciji Zveze geodetov Slovenije, 2. evropski dan geodetov in geoinformatikov organizirali slavnostno akademijo Zveze geodetov Slovenije, z naslovom 'Po elektronski cesti v prihodnost', ki bo 25. aprila 2013, ob 18h na Brdu pri Kranju, in je letos posvečena Italijanskemu znanstveniku Galeleo Galileu.

 
  Galeleo Galilei je bil italijanski fizik, matematik, astronom in filozof, ki ga večina prepozna po tem, da je izumil hidrostatično tehtnico, podal zakone prostega pada, nihala in meta. Leta 1609 je prikazal izum daljnogleda in ga kot prvi uporabil za astronomska opazovanja. Z njegovo pomočjo je uspel še bolj natančno kartirati lunino površje od njegovih predhodnikov, zato njegovo delovanje povezujemo z geodezijo.

Vsebinski poudarek letošnje prireditve bo dan področju gospodarske infrastrukture, saj smo ocenili, da sta evidentiranje in upravljanje gospodarske infrastrukture področji, ki imata vse večji pomen tako v Evropski uniji, kot na Balkanu.

Namen simpozija je tudi promocija slovenskega znanja na tem področju in razvoj priložnosti zasebnega sektorja za mednarodno sodelovanje, zato smo k udeležbi povabili tudi tuje goste iz Hrvaške, Makedonije in Madžarske.

Povabili smo še predstavnike generalnega direktorata za komunikacijska omrežja pri Evropski komisiji ter predsednika Evropske zveze pooblaščenih inženirjev geodezije, gospoda Pirloja. Kot častni pokrovitelj nas bo s pozdravnim govorom počastil minister za infrastrukturo in prostor g. Samo Omerzel.

Program prireditve.

17:30 – 18:00

Prihod udeležencev

18:00

Film o Galileju 1. del

 

Pozdravni nagovori

Samo Omerzel, minister Ministrstva za infrastrukturo in prostor

Jean-Yves Pirlot, predsednik Evropske zveze odgovornih geodetov

mag. Blaž Mozetič, predsednik Zveze geodetov Slovenije

 

Film o Galileju 2. del

 

Pomen zbirne evidence gospodarske infrastrukture

mag. Jurij Režek, direktor Urada za geodezijo, Geodetska

uprava RS


Finančna perspektiva EU 2014-2020 in Digitalna agenda

Žiga Bahovec, Direktorat za elektronske komunikacije in

tehnologijo, Evropska komisija

 

 

Gospodarska infrastruktura kot generator razvoja

Gašpar Gašpar Mišič, državni sekretar Kabinet predsednice

Vlade RS

19:15

Pogostitev

 

 

Comments