Novičke‎ > ‎

1. evropski dan geodetov

objavljeno: 24. jan. 2012 14:15 avtor: Gospodarsko interesno združenje geodetskih izvajalcev   [ posodobljeno 24. jan. 2012 14:18 ]

Ob koncu leta 2011 smo pričeli s pripravo aktivnosti za organizacijo dogodka ob 500. obletnici rojstva enega največjih kartografov, Gerardusa Mercatorja. GIZ geodetskih izvajalcev se je aktivno vključil v organizacijo dogodka, ki bo organiziran s strani vseh akterjev v geodeziji v Sloveniji. Slavnostna akademija in spremljajoči dogodki bodo potekali pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Slovenije, dr. Danila Türka.

V nadaljevanju je nekaj osnovnih informacij o dogodku.

V letošnjem letu, 5. marca bo minilo natanko 500 let od rojstva enega največjih kartografov, Gerardusa Mercatorja, ki je utemeljitelj sodobne kartografije.  Evropska zveza pooblaščenih inženirjev geodezije, Comite de Liaison des Geometres Europeens, ki  združuje prek 50.000 pooblaščenih inženirjev geodezije iz več kot 35 držav Evrope, se je odločila, da bo s slavnostno akademijo obeležila ta pomemben dogodek. Slavnostna akademija bo potekala v Bruslju pod visokim pokroviteljstvom komisarke Neelie Kroes oziroma komisarja dr. Janeza Potočnika. Hkrati pa bo ta dan proglašen za prvi evropski dan geodetov in geoinformatikov.

 

Pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in v organizaciji Zveze geodetov Slovenije bomo v Republiki Sloveniji obeležili to obletnico s strokovnim posvetom, razstavo ter Slavnostno akademijo, ki bodo organizirane 5. marca v Ljubljani. Prireditve bodo potekale v prostorih Narodne in univerzitetne knjižnice (razstava in strokovni posvet) in Slovenske akademije znanosti in umetnosti (Slavnostna akademija), pripravljen pa bo tudi dokumentarni film, ki bo predvajan na nacionalni televiziji. Vsi dogodki bodo tematsko povezani s kartografijo in z njenim razvojem skozi zgodovino, predvsem pa bo prikazan pomen geodezije in njena vloga v sodobni družbi.

Comments