Novičke‎ > ‎

Uspešno izpeljan 43. geodetski dan

objavljeno: 16. apr. 2015 05:54 avtor: Gospodarsko interesno združenje geodetskih izvajalcev

V četrtek 9.4. in v petek 10.4.  sta bila v organizaciji Zveze geodetov Slovenije in Primorskega geodetskega društva, v Kosovelovem domu v Sežani, organizirana slavnostna akademija 4. evropskega dneva geodetov in geoinformatikov ter 43. geodetski dan pod častnim pokroviteljstvom Ministrstva za infrastrukturo in prostor, z naslovom »Geodetska (R)evolucija«.


Letošnji evropski dan geodetov je bil posvečen Evklidu, ki velja za očeta sodobne matematične geometrije in, ki je s svojim delom postavil temelje za sodobno zemljemerstvo oz. geodezijo.

Zbrane je uvodoma nagovorila predstavnica pokrovitelja letošnje akademije, Ministrstva za okolje in prostor, državna sekretarka mag. Tanja Bogataj, med govorniki so bili tudi župan Mestne občine Sežana g.Davorin TRČON, iz tujine Federalne geodetske uprave v Švici SwisTopo dr. Daniel STEUDLER ter mag.Blaž Mozetič predsednik Zveze geodetov Slovenije.


Zveza geodetov je podelila priznanje organizaciji Geodetski zavod Celje, direktorju Dominiku BOVHA in Društvu geodetov Severovzhodne Slovenije, predsedniku Jožetu DANJKO za pomemben prispevek k razvoju geodetske stroke in za uspehe pri doseganju poslanstva Zveze geodetov Slovenije.

 


Na tokratnem strokovnem posvetu 43. geodetskega dne smo se z vsebino predavanj osredotočili na izzive, s katerimi se geodetska stroka srečuje in se bo srečevala v bližnji prihodnosti. Zanimalo nas je, kako pomembna je geodetska stroka za gospodarstvo in razvoj države, kakšne izzive prinašajo nove tehnologije in nove potrebe uporabnikov tako v Sloveniji kot v tujini.


Ugledni gostje iz tujine so predstavili pomen geodetske stroke za gospodarski razvoj države in prepoznavnost geodetske stroke v nacionalnih gospodarstvih.

Comments